Otvorili Ostrov kultúry - Uličku remesiel a expozíciu v Rákociho dome

14.06.2013 Košice

Košice 13. júna (TASR) - Ďalší z ostrov kultúry v Košiciach budovaných v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) začína pred letnou turistickou sezónou plniť svoj účel. Východoslovenské múzeum (VSM) v otvorenej zóne prezentuje remeslá v novom Dome remesiel na Hrnčiarskej ulici 11 a v Katovej bašte sprístupňuje zrekonštruované historické kazematy.

Ukončený investičný projekt Ostrov kultúry - Ulička remesiel dnes slávnostne predstavil spolu s otvorením novej expozície v pamätnom dome Františka II. Rákociho, známom ako Rodošto.

Dom remesiel s expozíciou historických remesiel prezentuje tiež ojedinelé stredoveké archeologické nálezy, ktoré návštevníci vidia vďaka sklenenej podlahe. Lákadlom je aj interaktívna dobývacia veža pre deti vo dvore remesiel. V Katovej bašte pribudla expozícia obranného systému stredovekých Košíc. Umiestnená je v kazematách - chodbách a pivniciach v hradbách pevnosti, ktoré slúžili kedysi ako sklady zbraní, ubytovací priestor vojsk, ale aj ako klobučnícka manufaktúra. Celý projekt, ktorý získal z eurofondov 1,48 milióna eur, patrí do skupiny siedmich investičných projektov realizovaných Košickým samosprávnym krajom (KSK).

Druhý projekt s novou expozíciou v Rákociho pamätnom dome bol financovaný z programu cezhraničnej spolupráce, VSM naň získalo 137.000 eur. Spolu s Mukačevom a Sárospatakom sa tak košické Rodošto stáva jedným z "Miest Rákociho slávy". Expozícia má niekoľko tematických častí, ktoré ponúkajú modernejší pohľad na životné osudy tohto vodcu najväčšieho protihabsburského povstania. Celý projekt cezhraničnej turistickej cesty bude ukončený v marci 2014. Dovtedy partneri vytvoria spoločný produkt - turistickú poznávaciu cestu v regióne od Mukačeva cez Košice do Sárospataku, ktorú ponúknu touroperátorom.

Miklušova väznica a Katov byt

V susedstve areálu Katovej bašty stojí Miklušova väznica a Katov byt, ktoré už v minulosti zrekonštruovali z tzv. nórskych fondov. Riaditeľ VSM Róbert Pollák konštatoval, že areál, kde sa odohrávala stáročná história Košíc, môže slúžiť ako vzor a príklad spolupráce spájania rôznych finančných zdrojov. "Verím, že tento priestor v srdci Košíc sa stane multifunkčným múzejno-kultúrnym areálom, ktorý si obľúbia všetci Košičania a návštevníci nášho mesta," povedal.

Zo siedmich ostrov kultúry, bolo päť odovzdaných v riadnom termíne ku koncu minulého roka. K štyrom už bolo vydané kolaudačné rozhodnutie (Divadlo Thália, Bábkové divadlo, Barkóczyho palác a Ulička remesiel), vo Verejnej knižnici Jána Bocatia na Hviezdoslavovej ulici je kolaudačné konanie pred ukončením. "Vo Východoslovenskej galérii a v Historickej účelovej budove VSM, kde bol predĺžený termín do konca apríla, resp. mája, už boli stavby odovzdané a začína sa kolaudačné konanie," uviedla hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.
 

Vyberte región